Onzindelijkheid bij jongeren van 12 tot 18 jaar.

Ga je wel naar het toilet, maar lukt het je niet om te plassen of te poepen? Of herken je het gewoonweg soms niet dat je naar de wc moet? Vind je het daarom ook moeilijk om mee te doen aan sociale activiteiten? Met een stapsgewijze aanpak kunnen wij je helpen dit probleem op te lossen.

Hoe kunnen zindelijkheidsproblemen eruitzien?

We snappen dat je hier niet graag bij stilstaat. Wel is het goed om signalen te herkennen. Weet daarbij dat je niet de enige bent die deze problemen heeft.
Bij zindelijkheidsproblemen kun je denken aan:

  • Je hebt regelmatig plasplekken of poepsporen in je onderbroek
  • Je gaat veel minder naar het toilet dan je leeftijdsgenootjes of je gaat juist veel vaker
  • Je voelt dat je naar het toilet moet maar als je daar zit lukt het je niet om te plassen of te poepen
  • Je voelt te laat of zelfs helemaal niet wanneer je naar het toilet moet
  • Je denkt zo vaak aan je zindelijkheidsproblemen waardoor je je niet meer goed op andere taken concentreert of ontspant.
  • Je gaat situaties uit de weg uit angst om het in je broek te doen
  • Je kunt alleen in een luier plassen of poepen

Behandeling

Bij je aanmelding hebben we informatie opgevraagd over jouw problemen en een gesprek met jou en eventueel je ouders gevoerd. Als er ook medische problemen zijn overleggen we met je arts of deze problemen onder controle zijn. Of dat we hiermee rekening moeten houden tijdens de behandeling.  
We geven je advies hoe we denken dat we jouw probleem het best kunnen behandelen. Samen met jou en je ouders maken we dan een keuze over de doelen en welke methoden daar het meest geschikt voor zijn. We zullen dan niet alleen zoeken naar de methode die het meest geschikt is maar ook die het minst intensief is. Alleen wanneer het nodig is, adviseren we een heel intensieve behandeling. 

Hoe kom je in aanmerking?

Aanmelden voor behandeling kan alleen met verwijzing van een specialist. Na de verwijzing zijn er een aantal praktische stappen te nemen, zoals gegevens aanleveren. Voordat de behandeling start, volgen er nog een aantal gesprekken om de behandeling zo goed mogelijk af te stemmen.