Bij schoolgaande kinderen gaat het vaak om weigering of selectief eten. Dat kan leiden tot (ernstig) ondergewicht of – in geval van selectief eten – tot overgewicht, door eenzijdige calorierijke voeding. Wij hebben hiervoor een gestructureerd stappenplan, waardoor een kind weer leert eten.
Niet eten of selectief eten kan te maken hebben met veel oorzaken zoals smaak, kleur, textuur, temperatuur en/of samengestelde gerechten, bijvoorbeeld spaghetti met saus liever los dan bij elkaar.
Bij jonge kinderen gaat het vooral om gedragstherapie, aangevuld met cognitieve elementen. Daarbij gaan ze geleidelijk en systematisch (weer) wennen aan voedsel, smaak, hoeveelheden en/of texturen. Voor iedere kind stellen we een uniek stappenplan op.
Aanmelden voor de behandeling van eetproblemen kan alleen met verwijzing van een specialist. Na de verwijzing zijn er nog aantal praktische stappen te nemen, zoals gegevens aanleveren. Voordat de behandeling start, volgen er nog een aantal gesprekken om de behandeling zo goed mogelijk af te stemmen.