Organisatie

SeysCentra is gespecialiseerd in de behandeling van ernstige eet- en zindelijkheidsproblemen. De eetproblemen gaat om ARFID, Pica en ruminatiestoornis en bij kinderen en jongeren. Bij onze aanpak staat het welzijn en de ontwikkeling van het kind en het gezin centraal. De methodiek is bewezen effectief en wetenschappelijk onderbouwd. Samen met alle betrokken professionals leveren we voor ieder kind de ultieme oplossing om zo aan de hulpvraag te voldoen.

Naast behandelcentrum is SeysCentra landelijk expertisecentrum. Het expertisecentrum brengt ervaring, kennis en kunde, en onderzoek binnen SeysCentra bij elkaar. We werken aan verbetering van behandeling door kennisdeling, samenwerking en wetenschappelijk onderzoek. Dit doen we samen met academische centra, universiteiten, netwerkorganisaties en beroepsverenigingen.

Hoe het begon

SeysCentra is in 2012 ontstaan uit een samenwerking tussen de Seyshuizen (onderdeel van Pluryn) en het eetteam van Op de Bies in Landgraaf (onderdeel van Koraal). We hebben een rijke geschiedenis, die begint in 1970 wanneer orthopedagoog Daniel Seys en psycholoog Pieter Duker in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen behandelingen ontwikkelen voor mensen met een verstandelijke beperking. Onder andere op het gebied van communicatie, zindelijkheid en eten.

Twaalfstappenplan

In 1980 klopten ouders bij hen aan met de vraag of ze hun kind van drie jaar konden leren eten. Op dat moment kreeg het kind voedsel via een buiksonde, maar na drie maanden behandeling door Duker en Seys had het kind geen sonde meer nodig. Ze hadden nog geen ervaring met de behandeling van deze vorm van voedselweigering. De kennis van gedragstherapeutische principes en klinische intuïtie bleek voldoende. Het behandelteam werkte daarna verder aan de ontwikkeling en validatie van een uniek twaalfstappenplan voor ernstige eetproblemen bij kinderen. Dit stappenplan is vastgelegd in het SLIK-programma. Dit plan ligt nog altijd ten grondslag aan onze huidige succesvolle behandelmethodes.

Zindelijkheidstraining

In 1998 ontwikkelde Pieter Duker een behandelmethode voor onzindelijkheid bij mensen met een verstandelijke beperking. In de drie jaar daarna volgde de wetenschappelijk validatie van deze methode. De goede resultaten leidden tot veel hulpvragen van ouders en kinderen. Inmiddels houdt een compleet team van behandelaren op onze locatie in Malden zich dagelijks bezig met de behandeling van zindelijkheidsproblemen.

SeysCentra vandaag

SeysCentra heeft in Nederland vier vestigingen voor behandeling van restrictieve en ernstige eetproblemen en behandeling van zindelijkheidsproblemen. In de regel behandelen we kinderen en jongeren tot de leeftijd van achttien jaar.

SeysCentra hecht als organisatie waarde aan het continu verbeteren van haar dienstverlening en processen. SeysCentra heeft in 2018 het kwaliteitskeurmerk ISO 9001:2015 behaald. Het ISO-certificaat is sinds 2021 van toepassing op al haar locaties (Malden, Utrecht, Maastricht en Zwijndrecht).