Bij SeysCentra bieden we zowel dagbehandeling als 24-uurs behandeling. Hierbij hanteren we het zogenaamde principe van ‘matched care’: dagbehandeling wanneer dit kan en 24-uursbehandeling wanneer dat nodig is. Denk hierbij aan bijvoorbeeld grote reisafstand. Aansluitend op dagbehandeling en op 24-uursbehandeling volgt een ambulante nabehandeling. Hierbij worden ouders en kind begeleid bij het verder uitbreiden van het nieuw aangeleerde gedrag in de thuis– en/of andere situaties zoals school. Terugvalpreventie is hierbij een belangrijk onderdeel. De begeleiding tijdens de ambulante nabehandeling kan afhankelijk van de intensiteit telefonisch, digitaal, op de behandellocatie of thuis plaatsvinden.
Het verloop van de behandeling bespreken we zeer regelmatig met ouders. Tijdens de behandeling van ARFID evalueren we eens per drie maanden de doelen en resultaten uitgebreid met ouders en kind. Bij de behandeling van zindelijkheidsproblemen is deze frequentie afhankelijk van de soort behandeling en daaraan verbonden doelen. Bij dit gesprek zijn de vaste behandelaar en de persoonlijk begeleider (indien van toepassing) altijd aanwezig. Waar nodig sluiten de behandelcoördinator, hoofd behandeling, een arts of specialisten uit andere disciplines aan.
Gedurende het hele behandeltraject is de betrokkenheid van ouders essentieel voor het resultaat van behandeling. Afhankelijk van de fase van behandeling maken we afspraken over de intensiteit en vorm van deze betrokkenheid. Denk aan gesprekken op locatie, online afspraken, het maken en bespreken van beeldopnamen (alleen bij behandeling ARFID) en bijwonen en begeleiden van het kind tijdens behandeling. Wij verwachten daarom ook dat ouders regelmatig in het behandelcentrum aanwezig zijn. Onderzoek toont aan dat de actieve deelname van ouders een positief effect heeft op de effectiviteit van de behandeling.
Om deze reden beschikt iedere locatie ook over een ouderkamer, waar ouders gedurende de dag verblijven wanneer zij afspraken hebben rondom de behandeling van hun kind. Door ouders een plek te bieden, hoopt SeysCentra de band tussen ouder en kind te versterken en de behandelingsresultaten te verbeteren.
Voor de behandeling van een kind staat een betrokken team van specialisten klaar, bestaande uit onder meer een kinderarts, GZ-psycholoog, orthopedagogen en urotherapeuten. Zo nodig roepen we de hulp in van specialisten uit andere disciplines zoals een kinder- en jeugdpsychiater, kinderarts sociale pediatrie, diëtiste, (pre-)logopedist of gedragsspecialist.