Eetproblemen bij peuters en kleuters

Heeft jouw peuter of kleuter een eetprobleem? Dan ben je zeker niet de enige. Veel kinderen hebben geregeld problemen met eten in hun peuter- of kleutertijd. In totaal gaat het in Nederland om zo’n 25 tot 40 procent van alle kinderen tot vier jaar. Uiteindelijk ontwikkelt 3 tot 5 procent van deze kinderen de eetstoornis ARFID.

ARFID bij peuters en kleuters

Meestal zijn eetproblemen bij peuters en kleuters van korte duur of onschuldig. Maar ruim één op de dertig kinderen ontwikkelt een ernstig of langdurig eetprobleem. In dat geval spreken we van een ‘Vermijdende/restrictieve voedselinname stoornis’ ofwel ARFID (Avoidant Restrictive Food Intake Disorder).

Het ene kind heeft een grotere kans dan het andere kind

Elke peuter of kleuter kan eetproblemen krijgen, maar de kans op niet willen eten is groter bij kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Ook baby’s die lang sondevoeding hadden, krijgen als peuter of kleuter vaker last van eetproblemen. Bij jongens komt het even vaak voor als bij meisjes.

Voorbeelden van selectieve en restrictieve eetproblemen

Bekende voorbeelden van eetproblemen bij peuters en kleuters zijn:

  • Selectief of zeer beperkt eten, bijvoorbeeld alleen maar beperkt aantal producten, en soms ook alleen maar van een bepaald merk
  • Problemen met het gevoel in de mond; geen vaste voeding willen eten
  • Angst voor het doorslikken van eten
  • Niet zelf willen eten, enorm treuzelen, en onnodig lang kauwen
  • Complete weigering van vast en vloeibaar voedsel, waardoor sondevoeding nodig is

Bij SeysCentra weten we hoe groot de impact van een eetprobleem is. Op het leven van kinderen én ouders. Dagelijks zien we hoe het niet willen eten bij peuters en kleuters het gezin beïnvloedt. Gelukkig zien we ook dagelijks dat we met goede behandelingen veel kunnen bereiken.