Bij ruminatie haal je voedsel dat je eerder hebt gegeten bewust op uit je maag. Vervolgens ga je dit herkauwen. Als je ziet dat je kind regelmatig voeding herkauwt nadat het eten is doorgeslikt, is het verstandig om een afspraak met de huisarts te maken hierover. Het is namelijk niet goed voor de lichamelijke gezondheid, het gebit en de slokdarm.
Rumineren is iets anders dan regurgiteren, of reflux, waarbij je niet bewust voeding uit de maag ophaalt. Daarnaast laat je kind dit gedrag vaak lange tijd zien. Een arts, kinder- en jeugdpsychiater en/of psycholoog kunnen vaststellen dat het om een ruminatiestoornis gaat.
Ruminatiestoornis komt vaker voor bij jonge kinderen, kinderen met een verstandelijke beperking en kinderen met een autismespectrumstoornis.
Over de oorzaken van een ruminatiestoornis is weinig bekend. Bij jonge kinderen en kinderen met verstandelijke beperking zijn er vaak twee factoren die een rol spelen:
Ruminatiestoornis bij kinderen en jongeren is te behandelen met gedragstherapie. Soms gaat het vanzelf over, wanneer kinderen meer voeding krijgen en/of kinderen meer uitgedaagd en afgeleid worden na de maaltijd.
Voordat de behandeling start gaan we je kind een aantal dagen observeren. Zo krijgen we een goed beeld van het gedrag en waarom een kind zich zo gedraagt. Daarna kunnen we een passend behandelplan maken en aangeven hoelang we verwachten dat de behandeling duurt. Als jullie het daarmee eens zijn kan de behandeling starten. Na de dagbehandeling is er een overdracht om je te helpen hoe je je kind thuis kunt begeleiden en we behandelen dan op ambulant. Ook bespreken we hoe je kunt voorkomen dat je kind het ‘oude gedrag’ weer laat zien.