Jongeren krijgen bij SeysCentra meestal vier weken dagbehandeling met zogeheten ‘cognitieve gedragstherapie’. Tijdens verschillende sessies helpen we je de eetangst te overwinnen, zodat je er minder last van hebt in het dagelijks leven.
Onze behandeling is gebaseerd op een wetenschappelijk onderbouwde methode. Ook hebben we samen met de Universiteit van Maastricht onderzocht hoe goed het werkt. Hierdoor weten we dat veel jongeren hun eetprobleem hebben overwonnen met onze behandeling.
Bij cognitieve gedragstherapie ga je aan de slag met het beïnvloeden van je verwachtingen en gedachten, in dit geval over eten. Heb je bijvoorbeeld slikangst, angst om te braken als je iets moet eten wat je niet kent óf voel je bij een bepaald soort voedsel een sterke smaak of prikkeling in je mond? Dan heb je jezelf mogelijk ‘geleerd’ om bepaalde producten niet te eten. Tijdens het behandelprogramma helpen we je om jouw verwachtingen en gedachten over eten en voeding te veranderen.
Het programma bestaat vooral uit één-op-één behandelsessies. Daarnaast zijn er een paar groepssessies met vier tot vijf deelnemers en zijn er enkele sessies met je ouders. Verder krijg je tijdens het behandelprogramma informatie over voeding, voedingsproducten en een gezond gewicht. We werken altijd met beloningen die individueel zijn afgestemd.
Tijdens jouw verblijf bij SeysCentra is er, naast de behandelsessies, ook ruimte voor andere ontwikkeling en ontspanning. Denk hierbij aan hobby’s of sport. Met je school stellen wij een onderwijsprogramma op, zodat je zo min mogelijk leervertraging oploopt tijdens de behandeling. [link aandacht voor onderwijs]
Voordat je aan het behandelprogramma begint, krijg je twee gesprekken met uitleg over de behandeling en andere zaken. Zoals schoolwerk tijdens je verblijf op de behandellocatie. Het programma duurt ongeveer vier weken, vijf dagen per week. Je komt daarvoor naar ons behandelcentrum. Na de dagbehandeling krijg je nog een tijdje thuisbegeleiding, bijvoorbeeld videobegeleiding via het Zorgportaal. We noemen dit ambulante nabehandeling. Met een plan om ervoor te zorgen dat je niet in je ‘oude gedrag’ vervalt, helpen we je om je nieuwe eetgedrag vol te houden.