Als eten niet iets vanzelfsprekends is.

Als een kind niet meer wil eten of drinken, kun je als ouder soms ten einde raad zijn. SeysCentra kan helpen. Bij kinderen uit zo’n ‘vermijdende/restrictieve voedselinnamestoornis’ zich vaak in niet willen eten of heel veel niet willen eten. Ze kiezen dan telkens voor hetzelfde voedsel of product. Dat noemen we ARFID: Avoidant Restrictive Food Intake Disorder.

Met een passende behandeling, waarvan we weten dat deze goed werkt, leren we je kind weer eten. Dat doen we aan de hand van een wetenschappelijk onderbouwd stappenplan, ontwikkeld door SeysCentra.

Eten kan soms echt een gevecht zijn, omdat je kind niet wil eten of omdat het al walgt van de gedachte aan eten. Er zijn meerdere oorzaken die leiden tot het weigeren van voeding of telkens kiezen voor één soort eten. Zo kan het zijn dat het kind weinig honger voelt, moeite heeft met het gevoel van bepaald voedsel in de mond of een nare ervaring in het verleden met eten heeft gehad. Denk aan verslikken of vaak braken.

Het herkennen van de restrictieve/vermijdende voedselinname stoornis (ARFID)

 

SeysCentra heeft verschillende behandelprogramma’s, passend bij de ontwikkelingsleeftijd van het kind:

Peuter en kleuter, 2-5 jaar

Basisschoolkind, 6-12 jaar

Jongeren, 13-18 jaar

Bij behandeling door SeysCentra gaat het altijd om maatwerk. De behandelinformatie per categorie is dus een richtlijn. Bij het behandeladvies houden we altijd rekening met contra-indicaties en/of ontwikkelingsachterstanden. Want deze kunnen invloed hebben op de duur en de intensiteit van de behandeling.

 

Meer weten over SeysCentra? Bekijk de video:

Naast ARFID behandelen we twee andere eetstoornissen:

8 +

Ervaringen

Ouders/verzorgers en cliënten gaven SeysCentra in 2023 de volgende rapportcijfers voor de behandeling:
ARFID: 8.8
Onzindelijkheid: 8.8
Lees alle verhalen

"Dappere Noah overwint zichzelf"

Lees meer

"SeysCentra gaf ons ons kind weer terug"

Lees meer

"Je gaat toch twijfelen: Wat als wij het verkeerd hebben gedaan?"

Lees meer

Behandeling bij eetproblemen

SeysCentra kent vele manieren om eetproblemen te behandelen. Wat belangrijk is om te weten, is dat een behandeling altijd op maat is. De aanpak die we kiezen past bij de persoon en het specifieke probleem. Zo weten we zeker dat een behandeling het beste resultaat heeft.

Veelgestelde vragen

Het belangrijkste criterium is dat we een kind daadwerkelijk iets kunnen leren. Daarom houden we voor behandeling bij eetproblemen in principe een minimumleeftijd van 2 jaar aan. Zeer incidenteel komt het voor dat een samenwerkend ziekenhuis ons een spoedopname van een kind jonger dan twee jaar voorlegt.

We hanteren een maximumleeftijd van 17 jaar omdat jongeren na hun 18e niet meer onder de Jeugdwet vallen (en dus ook niet langer in aanmerking komen voor vergoeding van een behandeling door SeysCentra).

Een arts of specialist moet eerst uitsluiten dat er een medische reden is voor de eetproblemen of onzindelijkheidsproblematiek.

SeysCentra is een 3e lijns-behandelcentrum. Een specialist moet beoordelen of minder intensieve behandeling in de 1e of 2e lijn tot de mogelijkheden behoort. Deze moet dus eerst alternatieve behandeltrajecten overwegen.

Meer veelgestelde vragen